Voorkomen van eenzaamheid
en aanbieden van dagbesteding
Huiskamers open!
Terwijl dagbestedingsactiviteiten elders tijdens de coronacrisis werden stopgezet, bleven de Huiskamers open. Wel konden er minder bezoekers worden ontvangen vanwege de anderhalve meter-maatregel, maar gemiddeld kwamen er toch vijftien deelnemers per Huiskamer. Er bleek zelfs een toeloop te zijn van nieuwe deelnemers die bij andere dagbestedingsactiviteiten niet terecht konden, met een wachtlijst als gevolg. Gedurende het jaar waren er negen Huiskamers in de stad; drie zijn er in voorbereiding. De kracht van de Huiskamer is de focus op welzijn: wat kunnen deelnemers nog zelf en waar worden zij blij van? Andere organisaties weten de Huiskamers inmiddels goed te vinden. Grote wens voor de toekomst is meer structurele samenwerking met de zorg. Denk aan een medisch verzorgende die langskomt voor het toedienen van medicijnen zodat deelnemers die meer zorg nodig hebben, langer kunnen blijven.
Deelnemers van de Huiskamers, maar ook andere ouderen die vanwege de coronaperiode niet naar buiten konden, werden thuis verrast met een ‘tasje dagbesteding’. Vrijwilligers hebben zo’n 2000 tassen bij ouderen thuis afgeleverd met verschillende activiteiten waaruit gekozen kon worden.
Aanpakken van
armoede en schulden
In het afgelopen jaar liepen aanmeldingen voor hulp bij geldzorgen overal terug. Kennelijk werkt het zo dat vragen op dit kwetsbare (taboe)thema tijdens een crisis gemakkelijk ondergronds gaan. Samen hebben we maximaal ingezet op het bereiken van inwoners. In 2021 blijven we alert op de gevolgen van de pandemie. Effecten op de huishoudportemonnee van inwoners laten zich mogelijk pas (veel) later zien.
Bevorderen van talentontwikkeling en bieden van persoonlijke ondersteuning
In onze persoonlijke ondersteuning waren onze sociaal werkers zo dicht mogelijk bij de wijkbewoners en cliënten. Steeds zetten we in op laagdrempelige aandacht, activeren en talenten ontwikkelen.
Opvoedondersteuning
Contact blijven houden met kinderen uit kwetsbare gezinnen tijdens de lockdown was belangrijk. Opvoedondersteuners en kinderwerkers verrasten in de meivakantie ruim 750 kinderen uit Bossche gezinnen die bekend zijn bij de stichting Leergeld thuis met een tas met allerlei leuke knutsel- en leesmaterialen. Leuk voor de kinderen en tegelijkertijd een moment om even contact te hebben met de ouders of verzorgers. In de werkgroep Opvoedingsondersteuning leerden de opvoedondersteuners van Farent, MEE, GGD en Humanitas elkaar goed kennen. Lijnen werden korter en het aanbod werd in beeld gebracht. Inmiddels weet men elkaar goed te vinden en aan te vullen.
Buurtteams
De negen Buurtteams in ’s-Hertogenbosch speelden ook in 2020 een belangrijke rol in het ondersteunen van de buurtbewoners bij hun buurtinitiatieven en het laagdrempelig verlenen van individuele en collectieve steun en hulpverlening. Gedurende het jaar zochten de Buurtteam-medewerkers naar alternatieven om goed contact te blijven houden en signalen op te halen. Dat blijft een uitgangspunt in onze basisondersteuning. Zij hielden telefonisch of online contact, gingen langs de deur bij buurtbewoners, organiseerden activiteiten op afstand en spraken buiten af zodat ze toch ondersteuning konden bieden aan de mensen die hen nodig hadden.
Corona-nazorg ‘s-Hertogenbosch
Corona leidt bij sommige mensen tot langdurige, ingrijpende klachten. Farent, MEE, GGD en Humanitas, gemeente ’s-Hertogenbosch en C-support hebben samen het corona-nazorgteam opgezet. Makkelijk toegankelijke basisondersteuning voor Bosschenaren die te maken hebben gehad met corona. De ingang loopt via informatie- en adviespunt Koo waar men de vragen afhandelt waar direct een antwoord op te geven is. De overige vragen gaan door naar het corona-nazorgteam en worden breed bekeken. Vanuit verschillende perspectieven kijken we naar corona-nazorg en zo ontstaat een rijker beeld van de vraagstukken die spelen en wat daarbij kan helpen.
Coronasupport bij Regionaal trainingscentrum
Het Regionaal trainingscentrum is voor inwoners uit ‘s-Hertogenbosch, Vught, Haaren, Sint-Michielsgestel en Boxtel. Hier worden gratis cursussen en trainingen aangeboden voor kinderen en volwassen. Voor het Regionaal Trainingscentrum was 2020 een lastig jaar. Veel trainingen gingen niet door. Waar het kon, werden trainingen online aangeboden. Zo organiseerden we webinars over financiën en opvoedvragen. Deze werden goed bezocht en doorontwikkeling in 2021 is nuttig.
Nieuw in het aanbod is een corona-supportgroep voor mensen die afgelopen jaar zijn getroffen door het Coronavirus om ervaringen, zorgen en angsten te delen.