De kracht

van vrijwilligers

Het afgelopen jaar was vanwege alle coronabeperkingen ook voor vrijwilligers intensief. Gelukkig blijkt uit onze vrijwilligersenquête dat ruim 60 procent van onze vrijwilligers gewoon door heeft kunnen gaan met vrijwilligerswerk, ook al was dat soms op een andere manier. 90 Procent voelde zich hierin ook gesteund door Farent. Dat is fijn om te horen want we willen dat vrijwilligers zich betrokken en thuis voelen bij onze organisatie, zodat ze hun werk met plezier blijven doen

Vrijwilligers maken het verschil
bij de Vrijwillige Thuishulp

Soms is het al zo eenvoudig om voor iemand het verschil te maken. Dit willen de medewerkers van de Vrijwillige Thuishulp graag laten zien met dit boekje met verhalen van mooie ‘matches’ bij de Vrijwillige Thuishulp van Farent. 300 enthousiaste vrijwilligers zetten zich bij de Vrijwillige Thuishulp in om het leven van iemand anders een beetje mooier te maken.

De zeven verhalen gaan over het bieden van praktische hulp, een luisterend oor, en ook af en toe samen met iemand iets leuks ondernemen. Soms is het een kort contact, maar vaak ontstaan er langdurige vriendschappen. Altijd betekenisvol, met voldoening voor de vrijwilliger én de hulpvrager.

Galant

2021 was het nationaal Jaar van de Vrijwilliger. In aangepaste vorm – vanwege de corona-maatregelen- was er veel welverdiende aandacht en waardering voor mensen die ’s-Hertogenbosch warmer, groener, sportiever en creatiever maken. Vrijwilligers werden in het zonnetje gezet, onder andere met een portettencampagne, boeiende trainingen en online cadeautjes. Galant maakte samen met de gemeente en ’S-PORT een special over vrijwilligers voor de Bossche Omroep.

Tijdens de campagne ‘MAAT!’ werden jongeren via social media en de Maatjestest geïnspireerd om als maatje aan de slag te gaan. Maatjes maken het verschil voor mensen die wat extra steun en aandacht nodig hebben. Galant werkt in de campagne samen met 18 lokale organisaties, waar de jongeren zich in kunnen zetten. In 2022 krijgt de campagne een vervolg.

Hoe belangrijk vrijwilligerswerk is, zagen we in 2021 ook opnieuw. Vrijwilligers verzachtten zoveel mogelijk de gevolgen van de coronapandemie. Stichtingen en verenigingen toonden zich creatief en flexibel in het omgaan met de maatregelen. En bij versoepelingen pakten veel vrijwilligers onmiddellijk hun mooie werk weer op.
Tussen april 2020 en september 2021 onderzocht het Meldpunt Lokale Organisaties in 4 rondes de effecten van corona op lokale stichtingen en verenigingen. Het onderzoek geeft een uniek beeld over de veerkracht van het lokale gemeenschapsleven in turbulente tijden.

Een groot deel van de organisaties is in staat gebleken zich aan te passen aan de (wisselende) omstandigheden. Wel werd elke sector anders, lichter of zwaarder, geraakt door de pandemie en de maatregelen. Het onderzoek laat zien dat geen sector hetzelfde is. Het gemeenschapsleven wordt vaak gezien en behandelt als eenheid, maar dat is het niet. Mooie conclusie is wel dat organisaties, met de juiste steun, in een crisis overeind kunnen blijven en de wil om iets goeds te doen voor een ander niet snel verdwijnt.
Het Meldpunt was een samenwerking van Galant, Mooi zo Goed zo, ’S-PORT, Huis73, de Erasmus Universiteit en de Lokale Goededoelengids.

Links:

Special Jaar van de Vrijwilliger Bossche Omroep:
vrijwilligerskatern-bossche-omroep.pdf

Onderzoek Effecten van corona op lokale organisaties:
www.galant.nl

Campagne MAAT!:
www.galant.nl

Maatjestest:
www.galant.nl/maatwerk

Doe de Maatjestest!

Als maatje verrijk je (tijdelijk) het leven van een ander en dat kan op veel verschillende manieren. De vraag naar maatjes is groot. Om maatjes te werven, heeft Galant Vrijwilligerswerk een Maatcampagne opgezet en hiervoor een Maatjestest ontwikkelt zodat je snel kunt ontdekken welk maatjeswerk bij jou past.