De vrijwilligerscentrale Galant actualiseerde steeds voor inwoners van ’s-Hertogenbosch de website met een handzaam overzicht van alle vrijwilligersinitiatieven ten tijde van corona, zodat inwoners snel de juiste hulp konden vinden. Zo werd Galant een schakelpunt voor het aanbod van hulp en hulpvragen. Er werd intensief samengewerkt met de gemeente, het Rode Kruis, Crew against Corona. Samen met ‘S-Port en Huis73 is een meldpunt ingericht. Ook is samen met 18 organisaties een pakkende wervingscampagne gestart voor het werven van maatjes en zijn 26 nieuwe maatjes geworven.
De huiskamers voor kwetsbare ouderen bleven zoveel mogelijk open en bij sluiting vanwege coronamaatregelen werd op een andere wijze contact onderhouden met de deelnemers, b.v. door huisbezoek of telefonisch contact. Ook ging het project ‘Dementievriendelijke gemeente’ in 2021 van start.
Het Steunpunt Eenzaamheid en het Steunpunt Mantelzorg verzorgde tal van activiteiten, met speciale aandacht voor moeilijk bereikbare, eenzame inwoners en jonge mantelzorgers.
De Vrijwillige Thuishulp verleende sociale ondersteuning en hand en spandiensten. Onze maatjes onderhouden langdurig contact met de hulpvrager en leveren individueel maatwerk. Voor ‘respijtzorg’ werd steeds vaker een team van steunvrijwilligers ingezet. In 2021 is van deze nieuwe manier van werken samen met Vilans en Movisie een methodiekbeschrijving gemaakt om de aanpak overdraagbaar te maken naar andere sociaal werk organisaties.
Het AMW was binnen de Buurtteams bereikbaar voor cliënten met e-hulpverlening, indien noodzakelijk werden huisbezoeken afgelegd of werd op afspraak spreekuur gehouden. In de caseload was een sterke toename van complexe problematiek te zien. Het AMW leverde ook regelmatig overbruggingszorg voor cliënten, die door wachtlijsten voor indicatie of bij zorginstellingen niet terecht konden.
In 2021 is Farent in samenwerking met Humanitas en Koo gestart met het vormgeven van het ‘loket’ echtscheiding. Doel is: het geven van informatie, advies en consulatie aan gezinnen en organisaties. Dit om te voorkomen dat er zware trajecten moeten worden ingezet.
Bij het schoolmaatschappelijk werk (SMW) pasten de medewerkers de vorm van hun dienstverlening steeds aan in overleg met de scholen, afhankelijk van of de scholen open of gesloten waren. Ook de kwantitatieve inzet werd op vraag flexibel geleverd.
Samen met het jongerenwerk werd door het SMW het project ‘Join Us’ uitgevoerd, een aanbod voor jongeren met eenzaamheidsproblemen.
Het SMW heeft in 2021 ‘Kellyschoolsocialwork’ ontwikkeld. Met behulp van beeld en tekst worden met aansprekende tekeningen de vragen en beleving van jongeren verduidelijkt. Er bestaat inmiddels een goed bezocht instagram-account en er is een boekje ‘Uit je schaduw’ uitgebracht.
Er is gestart met het doorbraakthema Voortgezet Onderwijs gestart: een samenwerking tussen gemeente, scholen, jeugdverpleegkundigen (GGD), SMWVO en consultatie vanuit de zorgaanbieders. Het doel is: de samenwerking te verstevigen, waardoor eerder gesignaleerd en geïntervenieerd kan worden, er meer loopvermogen is en er naast individuele zorg ook collectieve vormen van hulp aangereikt worden.
Samen met leerplicht, gemeente, samenwerkingsverband de Meijerij, GGD en andere samenwerkingspartners is het convenant thuiszitterspact ‘hernieuwd’ opgesteld. Farent is partner van het thuiszitterspact.
De partners Basisondersteuning ’s-Hertogenbosch bleven samenwerken met het JBZ en Stichting Coronasupport in het initiatief Corona Nazorg. Dit is een consultatie en ondersteuningspunt waar coronapatiënten na ziekenhuisopname terecht kunnen voor steun om te leren leven met (vaak blijvende) gevolgen van corona. Farent stationeerde twee medewerkers bij Stichting Coronasupport.
Er waren ook activiteiten die moeilijker doorgang vonden, zoals de trainingen van het Regionaal Trainingscentrum en de diensten van de wijkpleinen, die een periode gesloten waren. Daarnaast vonden diverse open ontmoetingsactiviteiten voor bewoners geen doorgang.
Verbindende kracht in samenwerkingsverbanden
We geloven in lokale netwerken waar bewoners, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers(organisaties) en professionals elkaar kennen en versterken. In lokale wijkteams en andere samenwerkingsverbanden is Farent een ervaren kartrekker. Wij zijn graag de verbindende kracht.
In 2021 werkten we samen:
- In de Basisondersteuning van de gemeente ’s-Hertogenbosch met de partners in het consortium, te weten Farent, MEE, GGD Hart voor Brabant en Humanitas. De 4 partners kunnen op deze wijze de dienstverlening beter afstemmen, integreren en innoveren.
- Via Koo vindt de samenwerking van Farent met MEE, GGD Hart voor Brabant, en de gemeente ’s-Hertogenbosch plaats. Koo is het informatie- en adviespunt voor de Bossche inwoners.
- In de gemeente Meierijstad werken we samen met Ons Welzijn, Welzijn de Meierij, MEE, Lumens Groep en Farent in de Coöperatie Sociaal Werk Meierijstad.
- In de gemeenten Heusden en Hilvarenbeek werkt Farent samen met de zogenaamde O3 partners. In Heusden treedt Stichting ContourdeTwern op als penvoerder van de opdracht.
- De O3 partners in de gemeente Heusden zijn: ContourdeTwern, MEE Vivenz, GGD Hart voor Brabant en Farent. Voor de gemeente Hilvarenbeek zijn dit: MEE, Indigo, ContourdeTwern, GGD Hart voor Brabant en Farent.
- De O3 partners werken ook samen in de gemeente Oisterwijk, te weten MEE, GGD Hart voor Brabant en ContourdeTwern.
- Ook het Centrum voor Trajecten en Bemoeizorg (CvTB) is een samenwerkingsverband van Cello, Novadic-Kentron, Reinier van Arkel groep, Stichting Maatschappelijke Opvang ‘s-Hertogenbosch en Farent.