Intensief informeel in contact
Opvoedondersteuning
De opvoedondersteuner maakt deel uit van het Buurtteam en is actief in de Brede Bossche School, in buurthuizen en andere ontmoetingsplekken. Ouders kunnen bij de opvoedondersteuner terecht voor advies, vragen en cursussen rondom het opvoeden en opgroeien van kinderen tussen 0 – 18 jaar. Het kan gaan over onderwerpen als zindelijkheid, luisteren, pubergedrag, slapen, eten, aandacht geven en belonen, grenzen stellen. De opvoedondersteuner luistert en zoekt samen met de ouders naar antwoorden en oplossingen. Daarnaast organiseert de opvoedondersteuner activiteiten zoals moedergroepen, dreumesgroepen, puberbijeenkomsten en themabijeenkomsten. De opvoedondersteuner werkt vanuit het Buurtteam samen met de andere beroepskrachten in de wijk zoals de kinderwerker, het schoolmaatschappelijk werk, de jeugdverpleegkundige van de GGD Hart voor Brabant, de GGZ en de intern begeleider op school.
“Gewoon als je me ziet, bij het speelveldje.”
Ze zijn er echt: kinderen die zorgen voor een zieke vader of moeder. Als kinderwerker kom ik ze tegen. Dat wil zeggen… Die kinderen praten er niet zo over. Maar ik zie en hoor dingen en samen met collega’s ben ik begonnen met theatermiddagen. Plezier voor de kids! De moeilijke dingen nemen we daarin mee. Verdrietig zijn, of gewoon heel moe. En dat je hulp mag vragen. Aan familie, je juf op school of aan mij. Gewoon als je me ziet op straat, bij het speelveldje.
Opbouwwerk
Opbouwwerkers zijn de lokale verbindingspunten, actief luisterend en signalerend naar behoeften en kansen in de buurt. Ze stimuleren participatie, ondersteunen buurtinitiatieven en bouwen aan sterke netwerken. Hun neutrale aanpak en kennis van de gemeenschap helpen bij het oplossen van problemen en het benutten van krachten en talenten. Met lef, creativiteit en een lange adem investeren ze in duurzame verandering, waarbij ze buurtgemeenschappen zelfredzaam en veerkrachtig maken. Zo werken ze samen met bewoners en partners aan een betere toekomst, buurt voor buurt, stap voor stap.
Belangrijke thema’s voor de opbouwwerkers zijn:
- Energie- en klimaattransitie
- Leefbaarheid en veiligheid
- Ontmoeting
- Gezonde en vitale leefomgeving
- Participatie en inclusiviteit
- Gelijke kansen en bestaanszekerheid
- Scholing en werkgelegenheid
De consulent Vrijwillige Thuishulp (VTH)
Wijkbewoners met een hulpvraag of die vrijwilliger willen worden, kunnen contact opnemen met de consulent VTH. Per wijk kan het aanbod van vrijwilligersdiensten en bewonersinitiatieven verschillen. De medewerker kijkt samen naar je vraag, wensen en mogelijkheden. De medewerker gaat daarna op zoek naar een geschikte match en bemiddelt in het eerste contact tussen hulpvrager en vrijwilliger. Hulpvrager en vrijwilliger kunnen tijdens de duur van de match een beroep doen op ondersteuning door een medewerker van de Vrijwillige Thuishulp.
In 2023 waren er 589 hulpvragers met 710 hulpvragen en 327 vrijwilligers die voor hen klaarstonden.
Farent en een ouderenvriendelijke samenleving
De trend dat steeds meer ouderen langer thuis blijven wonen, heeft grote gevolgen voor het welzijnswerk. Deze verschuiving brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee, waarbij de ondersteuning van ouderen en hun mantelzorgers centraal staat. Door de inzet van diverse initiatieven en de samenwerking tussen zorg, welzijn en onderwijsinstellingen, kunnen we een ondersteunende en zorgzame omgeving creëren voor onze ouderen. Zo zorgen we ervoor dat zij niet alleen langer thuis kunnen wonen, maar ook een kwalitatief goed leven kunnen leiden.
Ondersteuning van ouderen
Naarmate ouderen langer thuis blijven wonen, zien we een toenemende behoefte aan ondersteuning voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers. Deze groep heeft extra hulp nodig om een veilige en comfortabele leefomgeving te behouden. Initiatieven zoals maatjesprojecten en het Geheugenhuis073 bieden waardevolle ondersteuning en verlichting voor zowel de ouderen als hun verzorgers. Ook de vrijwilligers van de Vrijwillige Thuishulp verleenden sociale ondersteuning en hand- en spandiensten.
Bevorderen van sociale contacten
Een ander belangrijk gevolg van langer thuis wonen is de toename van eenzaamheid onder ouderen, vooral wanneer hun sociale netwerk kleiner wordt. Dit probleem is met name merkbaar onder de 75-plussers. Welzijnsvoorzieningen zoals de Huiskamers en Welzijn op Recept spelen een cruciale rol in het verminderen van eenzaamheid en het bevorderen van sociale contacten. Ook ging in Rosmalen Lang Leve…!! Van start, een initiatief van Farent, Huis73, Sport073 en Erfgoed ‘s-Hertogenbosch. Het doel van dit programma is het samenbrengen van senioren zodat ze zo lang mogelijk kunnen blijven genieten van culturele activiteiten.
Het Vriendencafé is inmiddels uitgegroeid tot een mooie activiteit en is gericht op eenzaamheidspreventie. Daarnaast zijn er vanuit het Infopunt Eenzaamheid bezoeken of uitvoerige telefonische contacten gelegd met senioren om ze te ondersteunen bij hun eenzaamheidsvragen. Ook zijn vrijwillige participatiecoaches actief geweest om senioren te ondersteunen bij netwerkuitbreiding of hun zoektocht naar activiteiten. Farent beheert ouderenactiviteitencentrum 55+ De Epigoon en ouderensteunpunt Van Meeuwenhof. Hier worden ontmoetings- en dagactiviteiten georganiseerd voor senioren.
Positief gezond oud worden
Farent ondersteunt senioren bij het positief gezond ouder worden. Zo organiseerden we ook in 2023 de training Positief gezond ouder worden’ waar cursisten aan de slag met inspirerende toekomstplannen voor de nieuwe levensfase. Daarnaast organiseerden Farent en HUIS73 ook een Inspiratiemarkt Gezond Oud worden waar bezoekers kennis maakten met het aanbod van lokale organisaties en met activiteiten die je inspireren om ook op oudere leeftijd langer vitaal te blijven. . Zo gingen de voetjes van de vloer bij Switch2Move, werden de longen uit het lijf gezongen tijdens het Meezingcafé en werd er rustgevend gekleurd bij Saskia van Oversteeg van Kleur je Dag!.
Digitale uitsluiting
Veel ouderen, vooral 75-plussers, hebben moeite om de digitale wereld bij te houden, wat hen belemmert in het gebruik van moderne voorzieningen. Digibetisme blijft een grote uitdaging, en daarom zijn er speciale programma’s en trainingen nodig om deze groep te ondersteunen bij het gebruik van digitale technologieën en diensten.
Bekijk de PDF:
Dementievriendelijke wijken en dorpen
Steeds meer wijken en dorpen streven ernaar om dementievriendelijk te worden. Dit betekent dat de gemeenschap bewust wordt gemaakt van de behoeften van mensen met dementie en dat er passende ondersteuning en faciliteiten worden geboden. Het project ‘Dementievriendelijke gemeente’ is in 2023 volop in uitvoering genomen met een mooie samenwerking tussen inwoners en organisaties. In de wijken Zuid, Binnenstad-Centrum en Schutskamp en Rosmalen worden dementievriendelijke gemeenschappen gevormd. Inwoners en ondernemers hebben trainingen gevolgd herkennen van en omgang met inwoners met dementie. En er is een dementiecoalitie gevormd om te doen wat er nodig is, bijvoorbeeld een geheugenhuis met een wekelijks geheugenfit – uur. Of huis-aan-huis gesprekken voeren in een flat waar veel ouderen wonen om te stimuleren dat bewoners naar elkaar omkijken.
Zo wordt er in Romalen gestart met een nieuw inloopspreekuur van Farent. Het is bedoeld voor mensen met dementie, mantelzorgers en andere betrokkenen. Je kunt er informatie krijgen over het aanbod van diensten en organisaties binnen Rosmalen met betrekking tot dementie. Het dementiespreekuur is elke woensdag geopend van 10.00 tot 12.00 uur. in Wijkplein Rosmalen bij Perron 3.
Samenwerking met onderwijs en ouderenorganisaties
Samenwerkingen met onderwijsinstellingen zoals Avans Hogeschool en het Koning Willem I College (KW1C) brengen frisse perspectieven en innovatieve oplossingen. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van VR-brillen voor dementiepatiënten in geheugenhuizen en de oprichting van leergemeenschappen in Noord.
Ouderenorganisaties zoals HEVO spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van voorzieningen zoals huiskamers en het bevorderen van vitale ouderdom.
Samenwerkingen met initiatieven zoals Vitaal Ouder Worden en de Oudere Sociëteit Maaspoort dragen bij aan een breed aanbod van activiteiten en trainingen, waaronder zingeving en positieve gezondheid.
De mantelzorgconsulent bespreekt met een cliënt zijn of haar situatie en bekijkt samen welke hulp of (praktische) ondersteuning er nodig is. Soms zijn een ‘luisterend oor’ en tips voldoende. Andere keren is het nodig om vrijwilligers of diensten zoals tuinonderhoud in te zetten of andere organisaties voor ondersteuning in te schakelen.
In het afgelopen jaar werden in totaal 3.439 trajecten afgehandeld, waarvan 2.883 (her)waarderingen. Daarnaast omvat dit ook omvat individuele trajecten van de Mantelzorg- consulenten, als ook de aanvragen voor tuinonderhoud, digitaal parkeren en sinds dit jaar nu ook het logeerbed. Het aantal mantelzorgers dat in het bestand van Mantelzorg Farent werd opgenomen, bedroeg 3.978.