Begin 2020 kreeg Nederland te maken met de coronacrisis. In maart ging het land voor het eerst in lockdown.  Alle activiteiten die te maken hadden met fysieke ontmoeting, dagactiviteiten en vrijwillige inzet werden stopgezet. Zo ook de activiteiten van Welzijn Vught. Koppelingen tussen taalcoaches en taalmaatjes vonden niet meer plaats.

De Huiskamer werd stilgezet. Buurtbemiddelingsgesprekken werden uitgesteld. Intervisiebijeenkomsten voor vrijwilligers werden afgezegd. De inzet van de informele hulpdiensten werd gestopt. De Rode Rik ging dicht. Voorlichting op scholen en activiteiten voor kwetsbare jongeren werd gecanceld. En zo ging het maar door.

Het was voor al mijn collega’s schrikken, want de kern van welzijn zit in ‘echte’ ontmoeting, participatie en vrijwillige ondersteuning. Maar na een korte periode, waarin alle collectieve ontmoetingen werden stopgezet, begon de creativiteit van het team Welzijn Vught volop te draaien. Binnen ‘no-time’ borrelde en bruiste het van de ideeën om op alternatieve wijze kwetsbare bewoners te ondersteunen en vrijwilligers op een andere manier in te zetten. De flexibiliteit en kwaliteit van ‘omdenken’ van de sociaal werkers werd ten volle benut.

Daardoor ontstonden alternatieven, zowel online als fysiek veilig. De meest opvallende daarvan was de oprichting van hulpdienst Vught voor Elkaar Helpt!  Binnen twee weken waren 180 vrijwilligers opgetrommeld om hulpvragen van Vughtenaren op te pakken: van helpen bij boodschappen doen tot medicijnen ophalen en van een hondje uitlaten tot gewoon een praatje maken.

Het jongerenwerk schakelde over van op straat werken naar online werken. Contacten met vrijwilligers werden middels beeldbellen en telefonisch onderhouden. 

Er werden veel originele manieren bedacht om mensen een hart onder de riem te steken. Voor alle activiteiten werden alternatieven bedacht. We schakelden gedurende het hele jaar tussen wat mogelijk was en wat niét kon.

Meer dan ooit is dit jaar duidelijk geworden hoe belangrijk een sociaal vangnet is in een gemeente, in de wijk en straat. De aanwezigheid van informele netwerken, burgeractiviteiten en betekenisvolle relaties is iets waar niemand zonder kan.

We zijn er trots op dat we in dit crisisjaar als Welzijn Vught hier een betekenisvolle rol in hebben kunnen spelen, samen met alle betrokken (vrijwillige) organisaties in Vught.

Helen Raamsdonk,
manager Welzijn Vught

Klik hier voor de pdf van het jaarverslag

Vughtse jongeren maken zelf korte speelfilm

Emma en haar vriendinnen zijn het coronavirus zat. Hun roekeloosheid heeft echter grote gevolgen… Hoe dat afloopt is te zien in de korte speelfilm Emma, gemaakt door 10 Vughtse jongeren in samenwerking met Jongerenwerk Vught en Plaza Cultura.